XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum
 
TireRack





Go Back   XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum > BMW X5 Forums > General BMW X5 (E70) and X5M Forum (2006-2013)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-16-2011, 11:27 PM   #1
northern2020
Lieutenant
 
northern2020's Avatar
 
Drives: '11 X5 M / '01 B5 S4
Join Date: Jan 2011
Location: Alberta

Posts: 510
iTrader: (0)

Official \"High Battery Drain\" thread

Ok guys, just got my first \"High Battery Drain\" message this evening on my 2011 X5 M.


Please feel free to post if you have had this message, and how your dealer went about diagnosing and fixing this error.

Thanks for your info....
__________________
| Vorsteiner front splitter | Vorsteiner Vented Hood | Vorsteiner Rear Diffuser | '13 Retrofit LED adaptive Headlamps | Gloss Black Flush Roof Rails | Inside Performance Vent Digital Data Display | ADV-7 22" | ESS | Akra Catless DP's | Akra Evo Exhaust | KW V3 Coilovers| HR TRAK spacers 20mm |
| '11 X5M | '10 Escalade ESV | '12 Audi S4 | '01 Audi S4 |
northern2020 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-17-2011, 12:29 AM   #2
mswaz
First Lieutenant
 
mswaz's Avatar
 
Drives: 2013 X5M
Join Date: Mar 2011
Location: Kirkland, Washington

Posts: 355
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by northern2020 View Post
Ok guys, just got my first \"High Battery Drain\" message this evening on my 2011 X5 M.


Please feel free to post if you have had this message, and how your dealer went about diagnosing and fixing this error.

Thanks for your info....
I started getting these on my 2010 at about 17,000. At first the dealer serviced the battery and deep charged it over night. Seemed to solve it for a couple months then when it started getting cold the error came back. Car would only stay on in accessory for one minute then turn off.

BMW tested the battery and determined it would only hold 20% charge. They replaced the battery under warranty and it has been fine since.

I'm not convinced this is faulty batteries or something faulty in elctrical system or alternator, I suppose time will tell if this battery dies as well.

good luck,
mswaz is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-17-2011, 02:53 PM   #3
northern2020
Lieutenant
 
northern2020's Avatar
 
Drives: '11 X5 M / '01 B5 S4
Join Date: Jan 2011
Location: Alberta

Posts: 510
iTrader: (0)

Do you know how much battery life
Is left once the warning appears?
__________________
| Vorsteiner front splitter | Vorsteiner Vented Hood | Vorsteiner Rear Diffuser | '13 Retrofit LED adaptive Headlamps | Gloss Black Flush Roof Rails | Inside Performance Vent Digital Data Display | ADV-7 22" | ESS | Akra Catless DP's | Akra Evo Exhaust | KW V3 Coilovers| HR TRAK spacers 20mm |
| '11 X5M | '10 Escalade ESV | '12 Audi S4 | '01 Audi S4 |
northern2020 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-17-2011, 03:05 PM   #4
jlee
Lieutenant
 
jlee's Avatar
 
Drives: 2014 M5 Comp + 2008 M3 Vert
Join Date: Jun 2008
Location: Washington DC

Posts: 597
iTrader: (1)

Funny my 2010 x5m is in the dealership for this right now.

They claimed it was a cable on the negative terminal and the excessive draining also damaged a few cells in the battery. They are in the process of replacing the cable and battery.

They are also replacing the water pump recall.

The battery was pretty dead I felt like my starts struggled a little to ignite.
jlee is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      12-17-2011, 03:30 PM   #5
kugasman
Private First Class
 
Drives: 2011 X5 35d
Join Date: May 2009
Location: Kansas City

Posts: 164
iTrader: (0)

Garage List
2011 X5 35d  [0.00]
Just had my 2011 diesel in because of a bad battery. Hope it's nothing else!
kugasman is offline  
0
Reply With Quote
      12-17-2011, 05:17 PM   #6
IGotId
First Lieutenant
 
IGotId's Avatar
 
Drives: '10 X5 M
Join Date: Apr 2008
Location: VA

Posts: 364
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jlee View Post
Funny my 2010 x5m is in the dealership for this right now.

They claimed it was a cable on the negative terminal and the excessive draining also damaged a few cells in the battery. They are in the process of replacing the cable and battery.

They are also replacing the water pump recall.

The battery was pretty dead I felt like my starts struggled a little to ignite.
which dealer & service adviser? thanks.
__________________
IGotId is offline  
0
Reply With Quote
      12-19-2011, 02:53 PM   #7
E70MGU
Enlisted Member
 
Drives: 2011 X5 50i
Join Date: Aug 2009
Location: Central PA and Cape May NJ

Posts: 49
iTrader: (0)

2 weeks ago I had the "Increased Battery Discharge" error on my 2011 X5 5.0. Dealer took it, checked it out and battery is deemed fine. Suggested I lock it even when garaged so that it doesn't stay awake for 15 minutes after turning it off.
Had the error once last week on a cold start after a weekend of sitting in the garage, unlocked. Since this second error, it has been locked every time it was parked, even in the garage. No issues since then.

Although, SA said if the error returns, they will need to recode the vehicle. After the initial error, they researched the issue and deemed it to be a coding issue. My gut says at the next service it will be recoded.
__________________
2011 X5 50i: ZCW, ZPP, ZPS, ZRC, ZTP
E70MGU is offline  
0
Reply With Quote
      12-19-2011, 10:44 PM   #8
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

dealer claims the car is not driven long enough. I notice if I drive less than 20 mins I see the message next time I start the car. If I drive at least 20 mins I don't see the message.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-19-2011, 10:48 PM   #9
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

battery was completely drained last summer when I cleaned the car. Only 1 door was open at a time and all lights were off.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-20-2011, 10:34 PM   #10
jlee
Lieutenant
 
jlee's Avatar
 
Drives: 2014 M5 Comp + 2008 M3 Vert
Join Date: Jun 2008
Location: Washington DC

Posts: 597
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by IGotId View Post
which dealer & service adviser? thanks.
it was VOB, my service advisor is the Emerald Team, JC

i picked up the car today and the invoice indicated they replaced the IBS cable and then they also replaced the battery since the drainage damaged the cells in the battery

jeff
jlee is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      12-21-2011, 08:47 AM   #11
E70MGU
Enlisted Member
 
Drives: 2011 X5 50i
Join Date: Aug 2009
Location: Central PA and Cape May NJ

Posts: 49
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by UhlerE83 View Post
2 weeks ago I had the "Increased Battery Discharge" error on my 2011 X5 5.0. Dealer took it, checked it out and battery is deemed fine. Suggested I lock it even when garaged so that it doesn't stay awake for 15 minutes after turning it off.
Had the error once last week on a cold start after a weekend of sitting in the garage, unlocked. Since this second error, it has been locked every time it was parked, even in the garage. No issues since then.

Although, SA said if the error returns, they will need to recode the vehicle. After the initial error, they researched the issue and deemed it to be a coding issue. My gut says at the next service it will be recoded.

Got the error again this morning. Awaiting a call back from my SA.
__________________
2011 X5 50i: ZCW, ZPP, ZPS, ZRC, ZTP
E70MGU is offline  
0
Reply With Quote
      12-21-2011, 09:38 AM   #12
blue dragon
Lieutenant
 
Drives: E46 M3
Join Date: Jul 2010
Location: Canuckistan

Posts: 412
iTrader: (0)

This happens when the battery isn't holding enough charge. I had the battery in my '09 replaced about a month ago due to this. There is a newer style of battery (AGM), so ask for that
__________________
blue dragon is offline  
0
Reply With Quote
      12-22-2011, 09:30 AM   #13
E70MGU
Enlisted Member
 
Drives: 2011 X5 50i
Join Date: Aug 2009
Location: Central PA and Cape May NJ

Posts: 49
iTrader: (0)

Swapped vehicles last evening, SA has been trading notes with BMW on resolution. Thanks for the battery info, I'll pass it along.
__________________
2011 X5 50i: ZCW, ZPP, ZPS, ZRC, ZTP
E70MGU is offline  
0
Reply With Quote
      12-22-2011, 02:34 PM   #14
E70MGU
Enlisted Member
 
Drives: 2011 X5 50i
Join Date: Aug 2009
Location: Central PA and Cape May NJ

Posts: 49
iTrader: (0)

Battery replaced with new style AGM.
__________________
2011 X5 50i: ZCW, ZPP, ZPS, ZRC, ZTP
E70MGU is offline  
0
Reply With Quote
      12-23-2011, 05:32 AM   #15
thierrryop
Registered
 
Drives: bmw e60 530i 2005 petrol
Join Date: Dec 2011
Location: cumbria england

Posts: 1
iTrader: (0)

help please

Quote:
Originally Posted by jlee View Post
it was VOB, my service advisor is the Emerald Team, JC

i picked up the car today and the invoice indicated they replaced the IBS cable and then they also replaced the battery since the drainage damaged the cells in the battery

jeff
hi jeff/anybody else that may be reading - my ibs cable on my neg batt cable is burnt out - can i replace it myself and any idea how much they might cost me - thanks in advance
thierrryop is offline  
0
Reply With Quote
      12-23-2011, 10:15 PM   #16
jlee
Lieutenant
 
jlee's Avatar
 
Drives: 2014 M5 Comp + 2008 M3 Vert
Join Date: Jun 2008
Location: Washington DC

Posts: 597
iTrader: (1)

I have no idea mine was under warranty. But I assume it was fairly involved. I think it took most of a day.
jlee is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      01-03-2012, 09:32 AM   #17
Michael_s
Private First Class
 
Michael_s's Avatar
 
Drives: 2013 991 C4S
Join Date: Sep 2010
Location: NNJ

Posts: 159
iTrader: (0)

Over the weekend I got the "low battery warning" when filling up with gas, accessory on, engine off and this AM I got the "increased battery discharge" message. They must be related. I drive 40 miles per day so lack of use will not be an acceptable reason.

I have an appointment for Jan 14th to perform the water pump recall so hopefully it can wait. I have a battery tender that I will plug in a few nights a week to keep battery in decent shape. Car seemed a little slow to start this AM.....
Michael_s is offline  
0
Reply With Quote
      01-04-2012, 12:23 PM   #18
Michael_s
Private First Class
 
Michael_s's Avatar
 
Drives: 2013 991 C4S
Join Date: Sep 2010
Location: NNJ

Posts: 159
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Michael_s View Post
Over the weekend I got the "low battery warning" when filling up with gas, accessory on, engine off and this AM I got the "increased battery discharge" message. They must be related. I drive 40 miles per day so lack of use will not be an acceptable reason.

I have an appointment for Jan 14th to perform the water pump recall so hopefully it can wait. I have a battery tender that I will plug in a few nights a week to keep battery in decent shape. Car seemed a little slow to start this AM.....
Car is currently at BMW. Battery was dying fast and barely started this AM. Battery only at 30% charge. I was thinking that the parking guys might have left the accessories on when they parked the car (NYC) killing the battery but this started to happen over the holidays when I was driving the car (a lot) and always locked the car never left the accessory or ignition on. During this time I was not in the City nor did I valet the car.

They are working on a diagnosis of the battery drain. Glad I brought it in as another day or so it would have required a tow...... I will update.
Michael_s is offline  
0
Reply With Quote
      01-04-2012, 03:33 PM   #19
northern2020
Lieutenant
 
northern2020's Avatar
 
Drives: '11 X5 M / '01 B5 S4
Join Date: Jan 2011
Location: Alberta

Posts: 510
iTrader: (0)

Good to hear some of the responses and fixes you guys have had..

I had missed my scheduled dealer service, so I will update right after my next visit!

So instead of an AGM style battery is there a newer deep life cycle battery I keep hearing about?
__________________
| Vorsteiner front splitter | Vorsteiner Vented Hood | Vorsteiner Rear Diffuser | '13 Retrofit LED adaptive Headlamps | Gloss Black Flush Roof Rails | Inside Performance Vent Digital Data Display | ADV-7 22" | ESS | Akra Catless DP's | Akra Evo Exhaust | KW V3 Coilovers| HR TRAK spacers 20mm |
| '11 X5M | '10 Escalade ESV | '12 Audi S4 | '01 Audi S4 |
northern2020 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      01-05-2012, 01:59 PM   #20
Michael_s
Private First Class
 
Michael_s's Avatar
 
Drives: 2013 991 C4S
Join Date: Sep 2010
Location: NNJ

Posts: 159
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Michael_s View Post
Car is currently at BMW. Battery was dying fast and barely started this AM. Battery only at 30% charge. I was thinking that the parking guys might have left the accessories on when they parked the car (NYC) killing the battery but this started to happen over the holidays when I was driving the car (a lot) and always locked the car never left the accessory or ignition on. During this time I was not in the City nor did I valet the car.

They are working on a diagnosis of the battery drain. Glad I brought it in as another day or so it would have required a tow...... I will update.
Car is ready. New battery installed. SA advised everything else was fine. Time will tell.

Water pump recall also completed.
Michael_s is offline  
0
Reply With Quote
      01-12-2012, 10:18 AM   #21
needspeed
First Lieutenant
 
needspeed's Avatar
 
Drives: 10 X5 M/05 F430/12 CTS-V Coupe
Join Date: Jan 2009
Location: Middle of nowhere IOWA

Posts: 320
iTrader: (0)

Just had our battery replaced after getting these messages. Dealer tried to say it was our fault for not driving the car for 18 days and said it would be $450. That must be some battery!!!!!!!

This was not the case, as the car is driven almost daily with 29K in under 2 years. Wife called BMW CS and she had them force the dealer to replace for free.

Odd thing is that they needed to replace the radio also?????? Very odd.........Steve
__________________
10 BMW X5 M Silverstone w/Black on Black interior - Loaded
12 CTS-V Coupe Thunder Gray - Loaded
13 Ford GT500 (650HP Priceless!!!!) as soon as can be delivered
05 F430 F1 - Giallo
08 BMW M3 Interlagos Blue Metallic - DCT (Traded)
needspeed is offline  
0
Reply With Quote
      01-14-2012, 08:37 PM   #22
Michael_s
Private First Class
 
Michael_s's Avatar
 
Drives: 2013 991 C4S
Join Date: Sep 2010
Location: NNJ

Posts: 159
iTrader: (0)

Wanted to provide update. It's been 10 days since I picked up the car with the new battery and so far so good. Only new battery when car was serviced.
Michael_s is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:54 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST