XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum
 
TireRack





Go Back   XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum > BMW X5 Forums > General BMW X5 (E70) and X5M Forum (2006-2013)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-23-2012, 10:49 PM   #1
Dmack
New Member
 
Drives: Bmw x5
Join Date: Jun 2012
Location: Perth Australia

Posts: 6
iTrader: (0)

E70 4.8 pump noise when stationary

My 08 4.8 X5 is making a strange pump like whirring sound after driving and then coming to a stop at traffic or lights etc. once you take off it stops. It sounds like a pump or similar sound. Not linked to engine rpm. I noticed if you turn off the AC while it's making the noise it will stop. So may be related to that, but what could it be that it's switching on at low rpm or stopped speeds? Any ideas?
Is there some engine vacuum pump or similar?

I have the service manual DVD but its so hard to learn about the car, more a reference of u already know what's there.
Thanks
Dmack is offline  
0
Reply With Quote
      07-24-2012, 12:03 AM   #2
StephansonTieu
X5 Enthusiast
 
StephansonTieu's Avatar
 
Drives: 2001 BMW x5 3.0i
Join Date: May 2012
Location: Toronto, Ontario

Posts: 120
iTrader: (0)

Garage List
2001 BMW X5  [4.50]
That might be your AC compressor. Should get that checked out before damaging it, kinda pricey.

Good luck!
StephansonTieu is offline  
0
Reply With Quote
      07-26-2012, 06:27 PM   #3
Dmack
New Member
 
Drives: Bmw x5
Join Date: Jun 2012
Location: Perth Australia

Posts: 6
iTrader: (0)

im taking it in this morning to get looked at, strange that it only happens when you come to a stop though...
Dmack is offline  
0
Reply With Quote
      09-09-2012, 12:27 AM   #4
Dmack
New Member
 
Drives: Bmw x5
Join Date: Jun 2012
Location: Perth Australia

Posts: 6
iTrader: (0)

Didn't end up dropping it of to the dealer as the noise wasn't present that day, but after trying to find the source myself first, i discovered an oil leak from the vacuum pump, mounted to the front of the engine, right hand side bank.
this fits with my vacuum pump noise suspicion.
now i will get the dealer to investigate. since i have a smoking gun to point them too.
Ill let you know how it goes.
Dmack is offline  
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 06:16 PM   #5
Dmack
New Member
 
Drives: Bmw x5
Join Date: Jun 2012
Location: Perth Australia

Posts: 6
iTrader: (0)

As an update, the vacuum pump replacement cured the noise.
Dmack is offline  
0
Reply With Quote
      10-18-2013, 02:48 PM   #6
westgo33
Registered
 
Drives: 08 X5 E70
Join Date: Oct 2013
Location: B.C. Canada

Posts: 3
iTrader: (0)

I have a similar pump like pulsating noise, that seems to be associated with the HVAC...which parts (pump) were involved in the fix? Thanks!
westgo33 is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:00 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST