XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum
 
TireRack





Go Back   XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum > BMW X5 Forums > General BMW X5 (E70) and X5M Forum (2006-2013)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-12-2018, 09:42 PM   #1
ncbimma
New Member
2
Rep
15
Posts

Drives: 2012 BMW X5M
Join Date: Jun 2018
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

Resolved: Fluttering?

Trying to diagnose the X5m. I'm getting some sort of flutter and low boost codes and now misfires. Anyone heard this before...is it the wastegate not holding pressure? Or a vac leak somewhere?

https://photos.app.goo.gl/ewzABbf8HtjbPaV3A
https://photos.app.goo.gl/W9Sv314afTSogTiR6


Any ideas?

Bms stg1 / fabspeed exhaust mods

Now any WOT driving or harder acceleration cripples the car into limp (low power mode).

I'm sure I crapped out the plugs or coil..but that flutter is odd to me.

Last edited by ncbimma; 08-03-2018 at 01:17 AM.
Appreciate 0
      07-12-2018, 10:09 PM   #2
9vapors
Private First Class
33
Rep
160
Posts

Drives: CB X5M
Join Date: Jun 2018
Location: Des Moines

iTrader: (0)

Maybe the valves are staying closed in the exhaust? Did the hose maybe pop off?
Appreciate 0
      07-12-2018, 10:28 PM   #3
ncbimma
New Member
2
Rep
15
Posts

Drives: 2012 BMW X5M
Join Date: Jun 2018
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

No valves in the fabspeed. They are omitted. I've plugged off the 2 vac lines where the actuators were and dbl checked they are sealed.

They are bound with 3 bends and are golf tee plugged and ziptied.

That was my first check.
Appreciate 0
      07-14-2018, 09:50 PM   #4
ncbimma
New Member
2
Rep
15
Posts

Drives: 2012 BMW X5M
Join Date: Jun 2018
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

So I went ahead and removed the stage 1 tune in hopes the aggressive boost map was causing the issues.

Able to run the car just fine but it does seem sluggish on speed but still quite responsive throttle wise. I feel there's some boost leak causing this.

I removed the stock air box and put 2 cone filters in place to hear more accurately. The result:

1) The flutter on throttle (building boost) still happens
2) Car seems to still return air when quick releasing accelerator
3) No more low boost CELs triggering

So my thoughts are boost must be holding to an extent but escaping fractionally on boost build somewhere.

My stg 1 probably damaged something old with the tune and now it's still broken even though normal.boost has resumed.

Anyone have an easy vacuum diagram or must check points in the engine?

Thanks!
Appreciate 0
      07-14-2018, 11:18 PM   #5
9vapors
Private First Class
33
Rep
160
Posts

Drives: CB X5M
Join Date: Jun 2018
Location: Des Moines

iTrader: (0)

https://f10.m5post.com/forums/showthread.php?t=872199

Try testing the wastegates like in the first comment in the above thread?
Appreciate 0
      07-15-2018, 12:58 AM   #6
ncbimma
New Member
2
Rep
15
Posts

Drives: 2012 BMW X5M
Join Date: Jun 2018
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 9vapors View Post
https://f10.m5post.com/forums/showthread.php?t=872199

Try testing the wastegates like in the first comment in the above thread?
I drive in sport mode most all the time (unless wife and kids are in car!). So the WG should be delayed- I'll test it out in the morning to see if the flutter eliminates in one scenario or not.

The sound I'm referring is on the building of boost at the beginning of the throttle press. There's a flutter like something is messing with the turbo spool or vacuum leaking repeatedly at a certain pressure or something weird.

But there is still enough pressure built to give a proper recycled air 'whoosh' when releasing the accelerator which has me confused.

(I've had a 18# boosted A4 before so I'm not that new to FI...just new to this X5M)

I wonder if a constant misfire would sound like this..but I've no reoccurring code after clearing them initially.
Appreciate 0
      08-03-2018, 01:13 AM   #7
ncbimma
New Member
2
Rep
15
Posts

Drives: 2012 BMW X5M
Join Date: Jun 2018
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

Resolved:

Cylinder 1-4 air duct cracked
Cylinder 5-8 air duct cracked

Replaced all breather hoses too...

Boost is back baby!

Time to step up my spark plugs and coilpacks to support my BMS tune!
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 08:52 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST