XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum
 
TireRack





Go Back   XBimmers.com | BMW X6 Forum X5 Forum > BMW X5 Forums > General BMW X5 (E70) and X5M Forum (2006-2013)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-17-2012, 12:25 AM   #23
diesel 1
New Member
 
Drives: 2015 M4
Join Date: Jun 2011
Location: chicago

Posts: 18
iTrader: (0)

I had it happen this morning, They said it was a bad alternator... I will get the car back on Thurs. We'll see if it's fixed
diesel 1 is offline  
0
Reply With Quote
      01-19-2012, 02:19 PM   #24
dreamerx5
Enlisted Member
 
Drives: x5 (LEMON)
Join Date: Dec 2010
Location: Los Angeles

Posts: 48
iTrader: (0)

Car would not start a week ago. The message that i got from the car was:

1. Transmission Malfunction
2. restraint System Malfunction
3. Brake Malfuntion.

Took it to the dealership and told me it was the battery was low and that it was due to Customers behavior. got the car back Monday, drove the car 40 miles everyday in traffic for 2 hours a day since getting the car back. Yesterday night after getting home from work, car would not start again. same message with 1 addition:

1. Transmission Malfunction
2. restraint System Malfunction
3. Brake Malfuntion.
4. Braking/Chasis Stabilization Malfunction.

Cars back in the shop. I also have about 17,000 miles on the car. I love my dealership
dreamerx5 is offline  
0
Reply With Quote
      01-21-2012, 12:29 PM   #25
AM47
Driver
 
Drives: M5,X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Canada

Posts: 156
iTrader: (0)

My wife just got that message on her X5M 2011 yesterday on her grocery run. She took it to the dealer and after doing the diagnostics they replaced the battery. It was done within an hour great service.
AM47 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      01-25-2012, 12:04 PM   #26
dreamerx5
Enlisted Member
 
Drives: x5 (LEMON)
Join Date: Dec 2010
Location: Los Angeles

Posts: 48
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dreamerx5 View Post
Car would not start a week ago. The message that i got from the car was:

1. Transmission Malfunction
2. restraint System Malfunction
3. Brake Malfuntion.

Took it to the dealership and told me it was the battery was low and that it was due to Customers behavior. got the car back Monday, drove the car 40 miles everyday in traffic for 2 hours a day since getting the car back. Yesterday night after getting home from work, car would not start again. same message with 1 addition:

1. Transmission Malfunction
2. restraint System Malfunction
3. Brake Malfuntion.
4. Braking/Chasis Stabilization Malfunction.

Cars back in the shop. I also have about 17,000 miles on the car. I love my dealership
car is still in the shop. Has been 5 business days.
dreamerx5 is offline  
0
Reply With Quote
      02-01-2012, 03:52 PM   #27
E70MGU
Enlisted Member
 
Drives: 2011 X5 50i
Join Date: Aug 2009
Location: Central PA and Cape May NJ

Posts: 49
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by UhlerE83 View Post
Battery replaced with new style AGM.

Been over a month, just back from a 2500 mile round trip Pennsylvania to Florida vacation. Had no issues since the battery was replaced.
__________________
2011 X5 50i: ZCW, ZPP, ZPS, ZRC, ZTP
E70MGU is offline  
0
Reply With Quote
      02-01-2012, 04:36 PM   #28
dreamerx5
Enlisted Member
 
Drives: x5 (LEMON)
Join Date: Dec 2010
Location: Los Angeles

Posts: 48
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dreamerx5 View Post
car is still in the shop. Has been 5 business days.
I still didn't get my car back. 10 business days so far.
dreamerx5 is offline  
0
Reply With Quote
      02-01-2012, 08:16 PM   #29
Michael_s
Private First Class
 
Michael_s's Avatar
 
Drives: 2013 991 C4S
Join Date: Sep 2010
Location: NNJ

Posts: 159
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Michael_s View Post
Wanted to provide update. It's been 10 days since I picked up the car with the new battery and so far so good. Only new battery when car was serviced.
Still rolling with the new battery. As of today, just short of a month, issue is resolved with new battery. Hopefully it stays this way.

PS - since when do batteries only last 2 years?
Michael_s is offline  
0
Reply With Quote
      02-06-2012, 03:55 PM   #30
bluetec
Registered
 
Drives: 2009 X5 35d
Join Date: Dec 2011
Location: North of Houston, TX

Posts: 3
iTrader: (0)

I just had a battery replaced under warranty on my '09 X5d. Clock resets and the orange battery symbol in the center of the cluster. Never failed to start. The battery failed a load test and was replaced (and registered) with the same type of (white) lead acid battery. I was hoping for an AGM replacement with reprogram... but no dice. While it was in the shop they also changed the air charge temperature sensor which had a recall campaign. With the car wash it was just shy of 90 minutes and didn't cost me a cent. Vehicle has only been in service for 29 months. I hope it was just a dud battery.
bluetec is offline  
0
Reply With Quote
      03-07-2012, 10:08 PM   #31
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

Took the car in for aux pump controller recall and complained about increased battery discharged. As usual was asked how long the car is driven, stop and go traffic or not. Car registered a page of error codes related to low voltage. Mentioned to advisor that through this forum i understand other dealers are replacing faulty batteries with AGM style under warranty and problem seems to be solved. Battery failed dealer test miseably so got the AGM battery under warranty. Believe faulty battery is a known issue but no recall because it's not a safety concern. Only the ones that complain get the new battery.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-10-2012, 04:38 AM   #32
x5mad
Major
 
x5mad's Avatar
 
Drives: F30 328i
Join Date: May 2009
Location: Australia

Posts: 1,015
iTrader: (0)

I had this problem on my x5 which I took in 3 times before they fixed it.

Admittedly the SA was great as it was BMW that were being difficult and my SA went to bat for me. In the end I got a new AGM battery and they reprogrammed the alternator to come on earlier. By the way he was talking it sounded like our cars do not have AGM batteries as he said the battery was upgraded after he argued with BMW.

The problem with our cars is the high draw, car not going to sleep and alternator only charging when coasting or braking. One thing that helped a lot was to lock the car when in your garage. The car will go to sleep quicker if you lock the car. Many of us leave the car unlocked when in the garage but this increases draw as the car is awake for longer and the multiple computers are continuing to draw power.
x5mad is offline  
0
Reply With Quote
      03-10-2012, 03:46 PM   #33
sunnygps
Enlisted Member
 
Drives: MB320
Join Date: Apr 2011
Location: DFW

Posts: 35
iTrader: (0)

I am taking my 2010 in for the same issue on Wednesday. Let's see what the dealer says.
sunnygps is offline  
0
Reply With Quote
      03-10-2012, 06:09 PM   #34
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

So far so good. No increased battery discharge message even with short trips.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 01:21 AM   #35
northern2020
Lieutenant
 
northern2020's Avatar
 
Drives: '11 X5 M / '01 B5 S4
Join Date: Jan 2011
Location: Alberta

Posts: 510
iTrader: (0)

Fudge!

My battery is officially dead. Waited too long to take in but having fun with new car (2012 B8 Audi S4)

X5 M in the garage.

Call the dealer and have them bring a battery over?

Boost it and take to dealer?

Thoughts appreciated
__________________
| Vorsteiner front splitter | Vorsteiner Vented Hood | Vorsteiner Rear Diffuser | '13 Retrofit LED adaptive Headlamps | Gloss Black Flush Roof Rails | Inside Performance Vent Digital Data Display | ADV-7 22" | ESS | Akra Catless DP's | Akra Evo Exhaust | KW V3 Coilovers| HR TRAK spacers 20mm |
| '11 X5M | '10 Escalade ESV | '12 Audi S4 | '01 Audi S4 |
northern2020 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 09:46 AM   #36
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

you're thinking of lexus service

did you try charging it? flatbed it to the dealer is the next option because they have to reprogram the car after installing the new battery.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 09:55 AM   #37
northern2020
Lieutenant
 
northern2020's Avatar
 
Drives: '11 X5 M / '01 B5 S4
Join Date: Jan 2011
Location: Alberta

Posts: 510
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kennyt
you're thinking of lexus service

did you try charging it? flatbed it to the dealer is the next option because they have to reprogram the car after installing the new battery.
Is boosting an option?

What charger would you reccomend?

BMW or Crappy tire?
__________________
| Vorsteiner front splitter | Vorsteiner Vented Hood | Vorsteiner Rear Diffuser | '13 Retrofit LED adaptive Headlamps | Gloss Black Flush Roof Rails | Inside Performance Vent Digital Data Display | ADV-7 22" | ESS | Akra Catless DP's | Akra Evo Exhaust | KW V3 Coilovers| HR TRAK spacers 20mm |
| '11 X5M | '10 Escalade ESV | '12 Audi S4 | '01 Audi S4 |
northern2020 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 02:17 PM   #38
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

Do not boost a vehicle especially one with tons of electronic components. Any charger will do. I have a trickle charger and a Crappy Tire charger with starter option. It is best for the battery to slow charge it over night. BMW dealer has one that is around $70.
Try charging it first, if you can't start it the next morning the battery needs to be replaced.

Did you receive Increased battery discharge message before? I would push for the dealer to replace the battery under warranty.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 02:22 PM   #39
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

Battery was replaced under warranty code B800C-04HCR
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 05:03 PM   #40
northern2020
Lieutenant
 
northern2020's Avatar
 
Drives: '11 X5 M / '01 B5 S4
Join Date: Jan 2011
Location: Alberta

Posts: 510
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kennyt
Battery was replaced under warranty code B800C-04HCR
Thanks for the great info

Do you have the part # for the battery they gave you by chance?
__________________
| Vorsteiner front splitter | Vorsteiner Vented Hood | Vorsteiner Rear Diffuser | '13 Retrofit LED adaptive Headlamps | Gloss Black Flush Roof Rails | Inside Performance Vent Digital Data Display | ADV-7 22" | ESS | Akra Catless DP's | Akra Evo Exhaust | KW V3 Coilovers| HR TRAK spacers 20mm |
| '11 X5M | '10 Escalade ESV | '12 Audi S4 | '01 Audi S4 |
northern2020 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 05:09 PM   #41
sunnygps
Enlisted Member
 
Drives: MB320
Join Date: Apr 2011
Location: DFW

Posts: 35
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sunnygps
I am taking my 2010 in for the same issue on Wednesday. Let's see what the dealer says.
Mine will be making an overnight stay. SA just called to let me know that it seems to a coding issue and they need to code the SAV.

Will know more when I get it back tomorrow.
sunnygps is offline  
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 05:57 PM   #42
northern2020
Lieutenant
 
northern2020's Avatar
 
Drives: '11 X5 M / '01 B5 S4
Join Date: Jan 2011
Location: Alberta

Posts: 510
iTrader: (0)

Got a trickle charger...let's see how it goes over the next 24 hrs

It had given me the low battery warning before but I had started it up every week or two until yesterday
__________________
| Vorsteiner front splitter | Vorsteiner Vented Hood | Vorsteiner Rear Diffuser | '13 Retrofit LED adaptive Headlamps | Gloss Black Flush Roof Rails | Inside Performance Vent Digital Data Display | ADV-7 22" | ESS | Akra Catless DP's | Akra Evo Exhaust | KW V3 Coilovers| HR TRAK spacers 20mm |
| '11 X5M | '10 Escalade ESV | '12 Audi S4 | '01 Audi S4 |
northern2020 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 10:26 PM   #43
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

Part # 61-21-7-639-053 AGM made by Exide.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-14-2012, 10:27 PM   #44
kennyt
Private
 
Drives: X5M
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary

Posts: 99
iTrader: (0)

if you only drive it once every few days then you need to put it on a trickle charger otherwise you will kill the battery.
kennyt is offline   Canada
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:18 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST